Légiforgalmi rekordok és 80 százalékkal kevesebb késés a magyar légiforgalmi irányítóknál

Budapest ACC első féléves forgalma az európai forgalomnövekedést jóval meghaladó 7,8 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A rekordszámú légiforgalmi terhelés mellett a késések egyébként sem jelentős mértékét közel 80 százalékkal csökkentették a magyar légiforgalmi irányítók. A megnövekedett légi forgalom zökkenőmentes kezelését az elmúlt évek innovatív technológiai fejlesztései, valamint új eljárások bevezetése tették lehetővé.

A HungaroControl szakszolgálatai az év első 8 hónapjában akkora forgalmat regisztráltak, mint 2013-ban az egész évben. Először a HungaroControl történetében Budapest FIR átrepülő forgalma júliusban és augusztusban is átlépte a 80 000 darabszámot, a magyar légtérben kezelt júliusi 100 274, valamint az augusztusi 98 133 légijármű pedig a valaha regisztrált legerősebb havi forgalomnak számítanak. A rekordforgalom ellenére a nagyrészt extrém időjárás által okozott késések mértéke a tavalyi 53 739 percről 10 190 percre, 81 százalékkal csökkent. 

Július 30-án Magyarországon több mint 3000 gép repült át a légtéren, amihez hozzáadva az induló-érkező és a kisgépes forgalmat, továbbá a HungaroControl  által 2014 óta Budapestről felügyelt Koszovó szektor átrepülő forgalmát, összesen 4187 gépet kezeltek a légiforgalmi irányító és repüléstájékoztató szolgálatok. Ez új rekord a HungaroControl történetében.

 

A téli időszakhoz képest kétszeres nyári forgalom kezelésére az elmúlt évek professzionális technológiai fejlesztéseivel, továbbá új munkaszervezési eljárások bevezetésével és a légtérben alkalmazott szektorizációs megoldások módosításával készült fel a HungaroControl.

 

Az év végére várható 950 000 légijármű irányítása 4 év alatt 60 százalékos növekedést jelent, ami európai szinten is kiemelkedő teljesítménynek számít.

Csúcsidőszaknak számított a Koszovó feletti légtér a 2016-os nyárhoz viszonyított másfélszeres forgalma is. A légitársaságok megerősödő bizalma népszerű átrepülő forgalmi helyszínné tette a korábban csendes légteret, amelyen a forgalom rekord napján közel 500 gép, rekord hónapjában, augusztusban pedig 13 391 repülőgép haladt át.

 

„Az elmúlt években a HungaroControl több olyan jelentős innovatív technológiai beruházást hajtott végre, amely légi navigációs szolgáltatásainak fejlesztését célozza és garantálja a gyorsan növekvő légi forgalom biztonságos kezelését. 2017 nyarán havonta átlagosan 100 000 járat, vagyis összesen 40 millió utas biztonságos légi közlekedéséről gondoskodtunk,” - mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.